Storsjö Prästgård

En snöblaskig fredag i december 2013 får jag ett mejl från min man Pekka. Det står kort och gott, vad tycker du om det här huset? Jag trodde inte mina ögon. Det var den vackraste vyn jag någonsin har sett. Vilket stort hus! Vilket läge med sjötomt och höga fjäll i bakgrunden. Jag svarade, det är ju rena rama paradiset, det måste vi se. Vi ringde mäklaren direkt och berättade att vi ville titta på huset men att vi inte kunde komma upp förrän den 17 januari. Mäklaren ringde tillbaka och han lovade att huset inte skulle säljas innan vi hade varit där och tittat.

Storsjö-Prästgård-Storsjö-kapell-Härjeda

Efter jobbet den 17 januari åker vi norrut. Vårt mål var den lilla fjällbyn Storsjö kapell i nordvästra Härjedalen, en plats vi aldrig besökt tidigare. Vi lämnade ett grått och snöblaskigt Stockholm och hade ingen aning om vad som väntade oss. Resan gick via Ljusdal där vi tog in på Stadshotellet. Nästa dag fortsatte resan via Färila, Kårböle och Ytterhogdal. Det snöade och var smutsigt och blaskigt på vägen. Strax innan Rätansbyn slutade det snöa, himlen öppnade sig och solstrålarna trängde fram mellan molnen. Det bådade gott.

 

Strax före Åsarna svängde vi in på väg 535 mot Storsjö kapell. Nu hade vi bara 9 mil kvar att köra. Helt plötsligt får vi uppleva vintervit snö på riktigt. Både i naturen, på vägen och vägkanterna. Det var så otroligt vackert. Jag hade aldrig sett så här vit snö förut. De 9 milen mot Storsjö var en fantastisk upplevelse. Jag kände mig som Snödrottningen på väg till sitt rike. Vi fick se så många vilda djur. Älgar och renar. Vi såg räven och flera tjädrar. Korpen följde oss en bit. Det var som om alla välkomnade oss. Vid lunch kommer vi till Storsjö, svänger vid 90-graderskurvan, kör förbi några hus och där på vänster sida ser vi "vår" röda Prästgård. Den ligger så vackert där uppe på lilla kullen, det var klarblå himmel och den vintervita snön gnistrade i solskenet.

Storsjö-Prästgård-B&B-Storsjö-kapell-Ljungdalsfjällen_foto©Pekka-Ronkainen

Det blev inte bara kärlek vid första ögonkastet. Efter tre dagar ringde vi ägarna och berättade att nu har vi bestämt oss - vi vill köpa Storsjö Prästgård. Sedan gick det undan. Den 30 april 2014 flyttade vi in i Storsjö Prästgård och sedan dess bor vi här året om.

Det är verkligen ett privilegium att få bo så här vackert - inte en dag har vi ångrat oss. I år har vi bestämt att nu ska vi dela med oss av vårt fantastiska liv i den svenska fjällbyn Storsjö kapell som ligger i Ljungdalsfjällen i nordvästra Härjedalen. Det är så många som vill komma hit och njuta av allt vår vildmark erbjuder. Under högsäsong har hitintills Storsjö kapell haft för få sängplatser att erbjuda. Byn har en fin Fiskecamp med både restaurang, pub, fullständiga rättigheter, fiskebutik, fiskeguider, uthyrning av båtar, redskap m.m.

 

Hos oss finns inte bara Sveriges högsta fjälltoppar söder om polcirkeln. Här finns kritvit snö och en magisk tystnad som få platser kan erbjuda. Här finns riktigt bra fiske både sommar och vinter. En magisk natur med vilda djur och fåglar. Under vårt första år i Storsjö kapell fick jag se fler vilda djur än jag någonsin har sett i mitt liv. Helt plötsligt är de bara där. Att se spåren av djur vintertid är roligt för både gammal som ung.

 

Lyssna gärna Poddradion Storsjö kapell

och intervjun med Ingrid Ronkainen.

Helags 1797 m ö.h. i Ljungdalsfjällen - topp 3 i världen och Sveriges högsta fjälltopp söder om polcirkeln | foto © Pekka Ronkainen

 

Välkommen till Storsjö Prästgård hälsar

Ingrid och Pekka Ronkainen